vineri, 14 martie 2008

Urzica, buruiana de leac


Urzica este curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere.

Datorita substantelor sale active hematopoietice, urzica este de mare ajutor in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei.

Celor ce sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata.

Urzica este un diuretic. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. De asemenea, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.
Urzica are capacitatea de a stimula secretia biliara, pancreatica si digestiva, fiind de asemenea un excelent diuretic si ajutand la eliminarea toxinelor din organism. O cura de cateva saptamani este eficienta in tratamentul afectiunilor hepatice si biliare.

Pentru a beneficia de calitatile terapeutice ale urzicii, planta nu va fi fiarta, ci se va opta pentru prepararea ceaiului prin infuzie. Urzica are un bogat continut in aminoacizi, glucide,acid acetic,acid folic, vitaminele A, B2, C, K, fier, calciu, magneziu, fosfor, siliciu.
Ceaiul de urzica baut zilnic contribuie la cresterea rezistentei impotriva germenilor care produc viroze respiratorii.