luni, 24 martie 2008

Salvia



Planta medicinala cu multiple intrebuintari terapeutice dar si condiment.
Salvia (Salvia officinalis) este o plantă aromatică folosită, în mod curent, la prepararea diverselor mîncăruri. Prea puţin însă se ştie faptul că ea a avut întotdeauna un rol important în medicină. În China, salvia era considerată o plantă sacră, avînd efecte benefice asupra creierului, a nervilor, a ochilor şi a glandelor.

În Evul Mediu, salvia era numită "ochi limpezi", datorită efectului său binefăcător asupra ochilor.Această plantă conţine un ulei volatil, răşină, tanin şi un principiu amar. Frunzele proaspete furnizează cantităţi apreciabile de vitamina A şi C. Amintim că vitamina A este, în general, considerată "vitamina ochilor". S-a mai observat că salvia acţionează asupra cortexului cerebral, mărind capacitatea de concentrare, ceea ce este binefăcător în cazul oboselii mentale.

Salvia a fost descoperită ca fiind foarte bună pentru întărirea memoriei şi limpezirea ideilor, în cazurile de oboseală. S‑a constatat, de asemenea, că salvia facilitează relaxarea în cazurile de hipersensibilitate generalizată şi de iritaţie cerebro‑spinală.Pe lîngă avantajele oferite în dezvoltarea mentală, ceaiul de salvie are efect curativ în caz de spasme, afecţiuni ale măduvei spinării, dereglări glandulare şi tremurul membrelor.

Înlătură balonările şi indispoziţiile legate de dereglările funcţionării ficatului. Mai are acţiune depurativă, elimină mucozităţile prea abundente din aparatul respirator şi stomac, stimulează pofta de mîncare şi combate tulburările intestinale.

Ceaiul de salvie, obtinut dintr-o lingura de planta, de preferat flori, la o cana de apa clocotita, are efect benefic asupra ficatului, inlaturand balonarile si toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului. Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea.

De asemeni se recomanda si in spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor. Se beau cate 2 cesti de ceai pe zi, inghititura cu inghititura.
Extern ceaiul de salvie se recomanda in amigdalite, abcese dentare, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale. Ajuta si la dinti care se misca, gingii care sangereaza.

Ca si condiment se adauga in cantitati mici la preparate din carne de porc, gasca sau curcan. Si pentru prepararea branzeturilor cu verdeturi este foarte utilizata, dar si la diferite salate.