duminică, 4 mai 2008

Coada soricelului

Planta medicinala straveche, coada soricelului este una dintre cele mai cunoscute si utilizate specii in medicina populara.

Planta contine principii antiinflamatoare, calmante, astringente, aseptice. Elimina sau limiteaza procesul inflamator, distruge microorganismele, provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile si usureaza cicatrizarea.
- avand efect hemostatic, este utilizata in tot soiul de hemoragii: nazale, digestive (gastrice mai ales), hemoroidale, vaginale, urinare etc.

- cu o activitate antiseptica crescuta, coada soricelului poate fi folosita cu incredere in diverse infectii: urinare, hepatice, respiratorii;

- foarte eficace in tratarea racelilor, astmului bronsic, rinitelor acute, rinosinuzitelor

- aceasta planta prezinta si efecte analgetice, inlaturand durerea. Astfel este indicata in nevralgii, dureri de spate ori reumatice, in osteoporoza, migrene, angina pectorala etc.

- la nivel digestiv, adiacent unor afectiuni enumerate mai sus, coada soricelului are efecte benefice inlaturand inapetenta, balonarile, greturile, senzatia de arsura la stomac etc.

- este indicata in afectiunile hepatice;

- de asemenea coada soricelului este sugerata si in diverse parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze etc.

- infectiile ovariene pot fi tratate de asemenea prin cateva cani de ceai baute zilnic si prin spalaturi vaginale;

- in leucoree sunt indicate spalturile locale si consumul a 2-3 cani de ceai de coada soricelului pe zi;

- mancarimile si usturimile vaginale sunt inlaturate prin spalaturi locale cu ceai din aceasta planta;

- micozele vaginale, candidozele si alte infectii ale mucoasei vaginale se pot trata cu coada soricelului;

- consumul unei cani de ceai pe zi previne aparitia cancerului de col uterin si a mioamelor uterine;

- foarte indicata este folosirea acestei plante si de catre femeile intrate la menopauza. Estompeaza simtomatologia din perioada imediat urmatoare menopauzei.

Inflorescentele se recolteaza in zilele senine, intre orele 12-14, cand continutul de azulene este maxim. Uscarea se face la umbra, in strat subtire. Uscare artificiala, la 33-35°C, florile trebuind sa nu fie brunificate. Coada soricelului se pastreaza in pungi de hartie sau saci textili, la loc uscat.