marți, 10 iunie 2008

Fitoterapie sau medicina plantelor de leac


Fiecare din noi practica fitoterapia atunci cand bea o infuzie de plante, un ceai mai exact. Insa chiar daca toti o practicam fara sa fim constienti de acest lucru fitoterapia este o stiinta medicala, care a stiut sa se adapteze si sa se reinoiasca , traansformandu-se in ultimii ani, intr-o disciplina de varf.

Eficacitatea remediilor fitoterapeutice se bazeaza pe de o parte pe selectia plantelor ce intra in compozitia lor , iar pe de alta parte, pe competenta fitoterapeutilor care stiu nu numai sa aleaga cele mai bune plante ci si sa stabileasca momentul optim al culegerii, conservarii si utilizarii lor in combinatii complexe .Se creaza astfel conditiile pentru a conserva cat mai mult din componentele active ale plantei.

Principiile active ale unei plante medicinale sunt compusi care ii confera acesteia eficacitate, carora planta le datoreaza puterea ei. Se stie ca principiile active ale unei plante sunt asimilate mai bine de organism atunci cand sunt folosite extractii din plante.

Extractele din plante medicinale sunt obtinute prin preparare la rece adica fara fierbere, atat din plante sau flori in stare proaspata cat si uscate si ca atare se conserva excelent proprietatile terapeutice ale plantei. Dintre remediile din plante cu administrare orala extractele hidroalcoolice sunt cele mai usor si cel mai rapid de asimilat de catre organism, efectul terapeutic instalandu-se in timp scurt.

Stramaosii nostrii s-au folosit de experienta, pentru a creea o medicina a plantelor, metodele moderne insa, ne permit sa intelegem eficienta unei plante prin izolarea principiilor ce o compun.

De multe ori cand consult un pacient imi revin in memorie mirosul si aromele ierburilor culese impreuna cu oamenii inimosi de la tara, ce cunosc mai bine virtutiile plantelor decat mine dar care se bucura enorm cand cineva de la oras le spune la ce se foloseste fiecare planta. Eu invat de la ei explicandu-le si ei ma cauta sa le explic.