vineri, 8 iulie 2011

Plantele medicinale in tulburari endocrine





Vremea cand interesul pentru plante medicinale era doar apanajul medicinii populare a trecut.
Stiinta si cercetarile medicale dovedesc o preocupare crescanda fata de resursele medicinale oferite de plante. Dealtfel peste 60% din populatie , conform unor sondaje de opinie prefera remedii naturale in locul medicamentelor de sinteza.
Consideram ca in sine aceasta orientare reflecta o maturizare in atitudinea omului modern fata de propia sanatate si o reintoarcere mai degraba la abordari mai naturale fata de problemele de boala.
Scopul acestei lucrari este de a incuraja folosirea inteleapta, rationala a remediilor fitoterapeutice si de a promova o atitudine deschisa fata de posibilitatile curative inca necercetate pe care le ofera regnul vegetal.

Generalitati

Efectul curativ al plantelor medicinale se datoreaza principiilor active ce se gasesc in plante.
S-a constatat ca numeroase principii active din plante se potenteaza reciproc si pot determina efecte total diferite fata de cele produse la administrarea lor separata.

Pentru folosirea cat mai rationala a plantelor medicinale este necesar cercetarea compozitei chimice , cunoasterea principiilor active, modul in care acestea pot fi pastrate, procedeele de extractie cele mai avantajoase si posibilitatile de a combina diferite extracte pentru a potenta efectele benefice asupra sanatatii omului.

Dintre avantajele remediilor fitoterapeutice putem enumera cateva:nu produc obisnuinta, nu dau reactii adverse, nu prezinta un risc atat de crescut de toxicitate.


In acest studiu am folosit cateva preparate fitoterapeutice originale , prin modul de producere si potentare a principiilor active. Astfel am imbinat cunostintele medicinii populare cu cercetari stiintifice privind compozitia chimica,principiile active si studiile privind stimulatorii biogeni din plante si potentarea lor dupa o tehnica originala cu ajutorul cristalelor de cuart si ametist dupa principiul Yang Yinn.

Ce sunt stimulatorii biogeni?

Am pornit de la studiile incepute de savantul rus Vladimir Filatov inca de la inceputul secolului trecut care a dezvoltat teoria stimulatorilor biogeni si a explicat actiunea terapeutica a preparatelor tisulare in diferite afectiuni cu rezultate uimitoare, demonstrate metodic pe sute de cazuri.
Conform teoriei sale, tesuturile vegetale, proaspat recoltate, care sunt supuse unor factori de mediu restrictivi cum ar fi refrigerarea, sufera un proces de restructurare biologica iar in tesuturile vegetale sunt elaborate substante ce stimuleaza procesele biologice sa-si mentina activitatea.Aceste substante au fost numite stimulatori biogeni .

Prin cercetari histomorfologice s-a constatat ca in cursul conservarii plantelor unele procese fizice sunt nu numai pastrate dar in anumite perioade de conservare ele sunt chiar intensificate.Se remarca in special o crestere a unor enzime si acizi organici.
Acesti stimulatori biogeni au fost extrasi si administrati organismului uman pentru a reactiva unele functii fiziologice si de a intensifica propietatile regenerative ce contribuie la vindecare.

Numarul mare de cazuri tratate in clinica savantului rus m-a determinat sa folosesc aceste principii in obtinerea preparatelor mele.In plus am incercat sa potentez acesti stimulatori biogeni folosind efectul de biorezonanta a cristalelor de cuart.

Testarea preparatelor fitoterapeutice s-a facut atat cu aparatul de biorezonanta Oberon folosind vegetotestul , cat si in vivo prin urmarirea ulterioara a efectelor la pacientii ce au folosit aceste remedii.
Studiul a fost unul comparativ dintre mai multe remedii fitoterapeutice s-a urmarit remediul cel mai potrivit pentru bolnav, aparatul indicand gradul de ameliorare a reactiilor compensatorii, exprimat in procente.

In evidenta cabinetului exista un numar mare de pacienti ce au folosit cel putin unul din produsele cu stimulatori biogeni .
Dat fiind caracterul limitat al acestei lucrari la tratarea disfunctiilor endocrine am luat in studiu , un lot de 45 de cazuri,doar pacientii cu disfunctii tiroidiene confirmate clinic, insotite sau nu de disfunctii ovariene si exces ponderal. Cazurile au fost urmarite de la inceperea tratamentului la intervale de aproximativ trei luni timp de un an.Varsta pacientilor a fost intre 25 si 60 ani.

Tratamentul s-a facut cu complexe fitoterapeutice in combinatii sau luate separat in functie de afectiunile asociate ale pacientilor si de testarea individuala cu Vegetotestul.Administrarea : in doza de 30 picaturi (o lingurita) de 2 ori pe zi inainte de masa in putina apa , timp de 3 saptamani cu reluarea tratamentului dupa o pauza de o saptamana.

Rezultate si concluzii

Preparatele fitoterapeutice cu stimulatori biogeni in care s-a folosit simultan pentru extractie atat plante in stare proaspata(tehnica Filatov pentru stimulatori biogeni) cat si plante uscate bogate in principii active(fitosteroli,derivati flavonici , acizi terpenici,minerale) si potentate cu ajutorul cristalelor au avut un procent net superior la testarea lor cu vegetotestul in comparatie cu extractele hidroalcoolice simple din aceleasi plante.

Toate cel 45 de cazuri urmarite au beneficitat de pe urma tratamentului.

La 37 din cazuri de hipotiroidism simptomatologia s-a diminuat pana la disparitie fapt confirmat si de analizele efectuate la controlul periodic. In plus la 26 din cazuri unde tulburarile erau insotite si de tulburari de ciclu acestea s-a regularizat. Dintre acestea pot remarca 4 cazuri sub 35 de ani ce aveau si amenoree secundara de mai bine de 9 luni indusa probabil pe axa tireoovariana, ce au evoluat excelent ,ciclul reaparand dupa tratamentul cu 2 cure de complexe fitoterapeutice.

Aceste cazuri erau de aprox 3 ani in evidenta cabinetelor de ginecologie si au urmat tratament hormonal perioade lungi de timp fara un rezultat de durata.

In 3 cazuri unde au existat si chisturi ovariene de dimensiuni variabile (9-5 cm) acestea s-au diminuat sub actiunea preparatelor fitoterapeutice.Confirmarea diminuarii a fost facuta ecografic.


Din cele 45 de cazuri luate in studiu 34 aveau exces ponderal si din acestea 21 erau cu obezitate.Si aici rezultatele au fost semnificative.

S-a constatat o scadere in greutate in urma corectarii disfunctiilor endocrine si a aplicarii unui regim dietetic personalizat.
De remarcat este normalizarea tranzitului intestinal si usurinta cu care in urma tratamentului fitoterapeutic cu complexe fitoterapeutice pacientii s-au mobilizat pentru miscarea fizica, aceasta si datorita probabil intensificarii metabolismului bazal sub actiunea lor.

Rezumat

Studiul evidentiaza clar posibilitatea de a influienta si corecta tulburarile endocrine cu ajutorul produselor fitoterapeutice cu stimulatori biogeni, comparativ cu alte extracte fitoterapeutice.

Asocierea unor extracte din plante prospete ,bogate in stimulatori biogeni cu extracte din plante uscate si potentarea lor cu ajutorul cristalelor inbunatateste gradul de ameliorare a reactiilor compensatorii lucru confirmat de catre aparatul de biorezonanta Oberon prin vegetotest, cat si prin diagnosticul MTC (medicina traditional chineza analizand efectele pe meridianele energetice aflate in dezechilibru).

Nu se cunoaste in totalitate mecanismul prin care principiile active din plante si stimulatorii biogeni se influienteaza reciproc.

Aceste fitocomplexe introduse in organism sau aplicate pe suprafata corpului, actioneaza asupra tesuturilor si organelor inducand efecte regenerative de stimulare mai puternice decat daca ar fi administrate separat.

Lucrare prezentata la Congresul de Medicina Complementara Anatecor Arad 2006