duminică, 3 februarie 2008

Mugurii de plop negru

Secretia mugurilor de Plop reprezinta sursa vegetala de propolis. Se mai numeste si propolisul vegetal.
Microelementele esentiale din secretia mugurilor de Plop sunt aceleasi ca si cele din propolis: fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan, iod.
Proprietati:
S-a constatat ca extractele de propolis si extractele de muguri de Plop au actiune similara antibiotica si antifungica.
Principiile active din muguri actioneaza astringent, usor antiinflamator, antiseptic, diuretic, calmant - mai ales in inflamatiile cailor urinare - cicatrizant, expectorant.

Cura este recomandata intern in tuse, bronsite, afectiuni renale, reumatism, cistite, astm bronsic, spondilita anchilozanta, dermatomicoze.
Extern mugurii de plop negru se pot folosi pentru tratamentul hemoroizilor, arsurilor, ranilor, dermatomicozelor, foliculitelor sau fisurilor anale.

In cazul dermatomicozelor si foliculitelor se aplica comprese cu infuzie de muguri de Plop negru.
Se pot face si bai locale cu infuzie - 20 g muguri la 1 litru de apa - sau bai generale pentru intarirea sanatatii cu infuzie din 200 g muguri la 5 litri apa in clocot. Se strecoara si se toarna in apa din cada la temperatura de 37 grade C.
Se fac bai sub forma de cure - 20 de bai - zilnic câte una, cu pauza de o zi dupa 6 bai. Se pot repeta dupa trei luni.
Pentru candidoze si alte micoze in cavitatea bucala se face gargara de mai multe ori pe zi cu infuzie, iar pentru candidoza vaginala se fac spalaturi cu irigatorul.